Ana içeriğe atla

İntestinal Metaplazi

Öncelikle doktorsitesi'nde bulunan şu sayfayı okuyalım.

Diğer taraftan 4 gündür okuduğum akademik makalelerde Metaplazi'nin iyileşebilir olup olmadığına dair bir ortak görüş yok. İyileşebilir olduğunu söyleyenler de mevcut, iyileşemez olduğunu söyleyenler de. İnternette daha önce endoskopi sonucunda metaplazi teşhisi konan ancak 1 sene sonra yaptırdığı endoskopide metaplazi olmadığı söylenen hastalar da var. Çok kafa karıştırmadan içinizi biraz rahatlatacak bir video paylaşmak istiyorum. Sonuna kadar izleyin.



Ayrıca, 2016'da yazılmış şu makalede(1) gördüğüm son cümleyi alıntılamadan geçemeyeceğim...

(1) :http://www.guncel.tgv.org.tr/journal/68/pdf/100497.pdf 

Gastrik karsinomda erken tanı ile sağ kalım %90 iken, ileri evrede sağ kalım %20'dir. Bu sebeple prekanseröz lezyonların erken tanısı ve takibi esastır. İntestinal metaplazi, mide kanseri için önemli bir risk faktörüdür, tanısı ve takibinde gastroenterolog ve patalog işbirliği gerektirir. İntestinal metaplazinin lokalizasyonunun, yaygınlığının ve alt tiplerinin belirlenmesi son derece önemlidir. Her pataloğun raporunda instentinal metaplazi ile ilgili bu detayları belirtmesi gastroenteroloğa hasta takibinde yol gösterici olacaktır.

karnisom: kanser
prekanseröz: kanser öncesi, kanser riski olduğunu gösteren

Yine 2018 Şubat ayında yapılan bir yayınını(2) incelediğimde yine çok iç açıcı bilgilere ulaşmıyorum.

(2): https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5866308/

Overall, GIM carries a significant potential risk of malignancy and is becoming increasingly recognized, as well as the epidemiologic, genetic, and environmental risk factors associated with its development. Currently, there are no blanket screening guidelines, which leaves the assessment of patients to a case-by-case basis. 

Sonuçta okuduğum tıbbi makalelerden şunu çıkartıyorum... IM olsa da ömrün boyunca mide kanseri olmayabilirsin, muhtemelen olmayacaksın (risk = %0.1 - %15). 

Ancak İnkomplet tip IM varsa riskin daha yüksek olduğu için endoskopik kontrol sıklığı daha fazla olmalı. Eğer komplet tip IM'niz varsa riskin daha düşük. C-Vitamini (L-askorbik asit) alımı süreci yavaşlatabiliyor. Celecoxib 200mg/gün 8 haftalık tedaviler denenmiş fakat kaydadeğer bilimsel bir kanıt haline dönüşmüş değil. Her araştırmanın sonu, "uzun süreli farklı araştırmalar gerekiyor" diye bitiyor. Şu aşamada araştırmacı doktor olsaydım keşke diye düşünmeden edemiyorum...

Intestinal metaplazin varsa yapabileceğin tek şey şu gözüküyor. Hayat standardını iyileştir. H.Pylori bakterisine dikkat et ve öldürmek için düzenli kontrol ol. Mangal, ateşle temas ederek pişen herşey, acı, turşu gibi şeylerden koşarak kaç. Stresini azaltmak için insiyatif al. Alkol ve sigaranın kutusundan ve şişesinden bile uzak dur. Gastroentereloglara kontolünü yaptır. Bundan sonra hayatı akışına bırak ve yaşadığın her anın tadını çıkarmaya bak.

Son olarak ameliyatı olman gerekebilir diye kilo ver ve fit bir insan olmaya gayret et. Kilolu insanların ameliyat olmaları daha zor oluyormuş :)

Ben ek olarak damla sakızı, blueberry, çörek otu gibi besinlerden destek almaya başladım. İyi veya kötü ne olursa olsun bu blogda seninle paylaşmaya devam edeceğim.

Damla sakızının işe yaramadığını öğrendim.

Çörekotu ve blueberry (yaban mersini) düzenli tüketmek gerekiyor.

Sağlıkla kalın.

Yorumlar

  1. Merhaba,
    Hastalığınız şu an ne aşamada, neler yapıyorsunuz? Ayrıca İGM ye gittiniz mi? Neler yaptılar? Anlatılan şeyler kafanıza yattı mı? Yakma tedavisi yada ameliyat önerdiler mi? Rabbim size ve tüm hastalara şifa versin...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

      Sil
  2. Merhaba bende 2014 yılında endoskopi sonucunda midenin son bölümü ne intestinal metaplazi çıktı .Dünyam yıkıldı ve benim için zor günler başladı İyi tarafı komplet tip metaplazi olması sonradan Araştırmalarımda öğrendim. Sizde bilirsiniz alt tiplerini.Bu konu ile ilgili araştırmalarım sonucunda bu mide tipleri 10yıllık dilimde kansere olma rizki %16 20 yıllık süreçte %25 gibi çıkıyor. Ayrıca sizin de takip ettiğiniz gibi metaplazi sebat edip ömür boyu değişmeden aynı kalabileceğini yönünde çok sayıda makale okudum. Ayrıca şu an en son endoskopi olduğum doktor metaplazinin son yapılan 2018 mart patoloji sonucunda görülmedi. Kendiliğinden yok olmuş. Daha önceki 3 endoskopide metaplazi sebat etmiş ilerlememiştir. Sonuç olarak hayatı akışına bırak iyi beslenir ben sebze ve c vitamini çok alırım yönünden beslenmek sigara alkol kesin uzak durmak. Stresi azaltmak en iyi tedavi yöntemdir. Bu arada takip olduğum doktor senin gibi takip ettiğim hastalarında 10 yıl ve üzeri hiç birinde kansere ilerleme görülmedi demiştir. Birazda kadere inanmak Allaha teslim olmak bol dua etmek en iyi şifa kaynağıdır. Sağlıklı huzurlu hayat dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba geçmis olsun.Acaba tedavi sürecinde Mide koruyucu aldınızmı?vitamin C takviye olarakmi aldınız.bu konuda bilgi verirseniz sevınırim.tekrar geçmış olsun.

      Sil
    2. banada anlatırmısınız atlattınız ise nasıl ne kadar zamanda atlattınız

      Sil
    3. Hangi doktora gorunuyorsnz neler uyguluyorsnz benmle de paylasablrmsnz

      Sil
  3. Çok geçmiş olsun. Hastalığınızın ilerlememesine ve geçmesine inanın sevindim.
    Doktorunuz inkomplet metaplazi hakkında yorum yaptı mı? Sizin yaygın inkomplet metaplazi hakkında bilginiz var mıdır?

    YanıtlaSil
  4. merhaba arkadaşlar bende de fokal komplet metaplazi var h pilori ilaçla giderildi ve cok mutsuzum metaplazi sebebiyle.. Lütfen siteyi daha fazla ziyaret edin birbirimizi tedavi sürecinde bilgilendrelim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba whatsapp grubumuza katildiniz mi?

      Sil
    2. 2020 şubat ayında metaplazi tanısı kondu ama bende 10 kilo kadar kaybım oldu

      Sil
    3. merhabalar watsap grubunuz aktifmi

      Sil
  5. 1. gün patolaji raporlarını aldım pazartesi doktora göstereceğim
    intestinal metaplazi:fokal mevcut
    lenfoid AGregat : mevcut
    Bakalım neler bekliyor beni

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kenan bey sonuclari doktora gösterdiniz mi

      Sil
  6. Merhaba bendede intestinal metaplazi var ama tipi yazmıyor. İnkomplet mi kompletmi olduğunu nasıl anlıyoruz

    YanıtlaSil
  7. i.metpalizi komple tip benim rapor sonucum.Bu devlet hastanesinde yapildi.Bundan 2 ay sonra Turkiye hastanesinde Refik bey de tekrar endoskopi oldum.Burda boyle bir sonuc cikmadi.Nexcium 3 ay kullandım.Bir haftadır biraktim.Fakat aç da olsam tok da olsam mide bulantisi basladi.Surekli midem kazınıyor.Stres yapıyorum.Agzima acı şu geliyor,dilim acı hep.Bir de halsizlik.En kötüsü halsizlik.Oneriniz var mı acaba?

    YanıtlaSil
  8. Tokat zilede oturuyorum 2020 şubat ayında metaplazi tanısı kondu ama bende 10 kilo kadar kaybım oldu ve demir ferritin de bir yıldır düşüş var böyle sıkıntısı olan varmı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. şu an nasılsınız atlatabildinizmi bendede aynı sıkıntı var iki aydır neler yaptınız yaşadınız iyileştinizmi

      Sil
  9. Merhaba. Herkese çok geçmiş olsun. Kuzenimde intestinal metaplazi çıkmıştı geçen sene. Bu yıl nisan ayında kontrol için gittiğimizde endoskopi yapıldı ve çok şükür metaplaziye rastlamadiğini söyledi doktor. Biz çok araştırdık süreçte ne yemeli diye. Bir yakınımızdan sade tahin yemesi gerektiğini öğrendik gecen sene. Bir yıldır kendisi günde bir yemek kaşığı kadar tahin tüketti her gün. Bundan mı düzeldi bilemiyoruz ama belki faydası dokunur diye burada paylaşmak istedim. Herkese sağlıklı bir hayat dilerim.

    YanıtlaSil
  10. Whatsap grubunuza katılabilirmiyim

    YanıtlaSil
  11. İyi günler bende hafif metaplazi ve orta metaplazi var helikobacter tedavisi oldum. Benim sorunum sürekli mide göğüs ağrısı kronik gastrit lütfen yardımcı olur musunuz yada wahtsapp grubunuz varmi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, bu gruba üye olup sağlıklı beslenme ile tanışabilirsiniz. https://www.instagram.com/saglikliyasiyoruzcom/

      Bir de bunu okuyun ve uygulayın, iyi gelecektir. http://woto.com/reflu

      Whatsapp grubunu kapattım, şimdilik tekrar açmaya niyetim yok.

      Sil
    2. Instagram hesabiniz var mi sisi takip etmek isterm.bende de ayni rahatsizlkk mevcut

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Başlarken

Doktorum çocukluğumdan beri grip olduğumda, boğazım ağrıdığında, sesim kısıldığında gittiğim bir operatör doktordu. Fakat son 2 aydır sesim kısıldığı için 3 defa aynı doktora gitmiş olmama ve 1 defa farklı bir doktora kontrole gitmiş olmama rağmen, ses kısıklığım geçmemişti. Hayatında ilaç kullanmayı istemeyen bir insan olarak, bu süreçte kullandığım tonla ilaçtan rahatsızlık duyuyordum... Sudofen, Rennie tablet, vb... Doktor değiştirmeye karar verdim. Neredeyse 15 senedir sürekli Türkiye Hastanesi'ne gittiğim için, aynı hastanenin KBB servisindeki doktorlara baktım. Prof. İsmet Ercan Canbay isminde bir doktor olduğunu gördüm. Kendisini tanımıyordum fakat Prof. olduğu için ona muayene olmaya karar verdim. İyi ki de bu kararı vermişim. Şimdiye kadar belki 5-10 senedir defalarca gittiğim KBB doktorları bu gastrit işinin ciddiyetini bana anlatmamışlar, çeşitli ağrı kesiciler, boğaz spreyleri, rennie, talcid gibi mide asidi düzenleyici ilaçlar ile gastrit semptomlarını baskılaya

İLAÇ PROGRAMI

NOT: KESİNLİKLE BİR GASTROENTERELOGA GÖZÜKMEDEN KENDİNİZİ TEDAVİ ETMEYE ÇALIŞMAYIN. BENİM GİTTİĞİM GASTROENTEROLOG AŞAĞIDAKİ PROGRAMI ÖNERDİ FAKAT SİZİNKİ FARKLI BİR PROGRAM TAKİP EDEBİLİR. BURADA YAZANLAR ÖNERİ DEĞİL , BENİM BAŞIMDAN GEÇEN BU SÜRECİN PAYLAŞILMASINDAN İBARETTİR. İlaçlar arasındaki sürelere dikkat ederek bir program yaptığımda aşağıdaki gibi bir tablo çıkıyor karşıma. 6 Ay sonra kontrol. SÜRE İLAÇ SAAT KAHVALTI SAAT 6 AY ANTEPSIN 4.00 5.45 6 AY NEXIUM 5.30 ÖĞLEN 6 AY GAVISCON 6.00 12.30 2 AY MOTILIUM 7.00 AKŞAM ANTEPSIN 10.00 19.00 GAVISCON 12.45 MOTILIUM 14.00 ANTEPSIN 16.00

DİYET PROGRAMI

10.02.2022 Yeni Eklenen Notlar. (Benim için geçerlidir, doktor olmadığım için sizlere öneride bulunamam, okuyup kendiniz için en iyisine kendiniz karar verin) Aşağıdaki diyet listesini paylaştığım dönemde, fonksiyonel tıp hakkında çok bilgim yoktu. Aradan geçen 4 sene içinde ara öğünlerle sık beslenmenin sağlık açısından faydalı olmadığını, bilakis aralıklı oruç tabir edilen beslenme düzeninin insan sağlığı için daha yararlı olduğunu öğrendim. Fonksiyonel tıp eğitimi almış doktorlara ve diyetisyenlere gitmenizi öneriyorum.  Sağlık probleminiz olsun veya olmasın,  https://www.instagram.com/saglikliyasiyoruzcom/  bu grubu takip etmenizde fayda var. Damla sakızının mide için faydalı olduğu da bir şehir efsanesi gibi gözüküyor. Bir faydası olmadığını gösteren çalışmalar var, dolayısıyla bunu da listenizden çıkartabilirsiniz.  Kefir'de faydalı prebiyotiklerden çok faydasız veya zararlı prebiyotiklerin bulunduğunu çokça okuyorum, bu sebeple kefiri de bıraktım.  Yaban mersinine devam.  N