Ana içeriğe atla

İntestinal Metaplazi Olanların Kaçınması Gereken Gıdalar

İntestinal metaplazi gibi mide sorunları olan bireylerin, mideyi tahriş edebilecek ve semptomları kötüleştirebilecek bazı gıdalardan kaçınmaları önerilir. 

  1. Baharatlı Yiyecekler: Baharatlar, özellikle acı biber gibi güçlü baharatlar, mideyi tahriş edebilir ve reflü semptomlarını artırabilir.

  2. Kafein: Çay, kahve ve çikolata gibi kafein içeren yiyecekler ve içecekler mide asidini artırabilir, bu da mideyi zorlar ve reflü semptomlarını kötüleştirebilir.

  3. Alkol: Alkol, mide astarını tahriş eder ve mide asidi üretimini artırır, bu da mide sorunlarını şiddetlendirebilir.

  4. Kızartılmış ve Yağlı Yiyecekler: Bu tür gıdalar sindirimi zorlaştırabilir ve mide yanmasını tetikleyebilir. Ayrıca mideyi zorlayan yağlı yiyecekler, mide asidini artırabilir.

  5. Asidik Meyve ve Sebzeler: Limon, portakal, greyfurt gibi turunçgiller ve domates gibi asidik sebzeler mide asidini artırarak reflüye yol açabilir.

  6. Gazlı İçecekler: Kola, vb. gibi gazlı içecekler, mide basıncını artırabilir ve mide ekşimesi gibi belirtileri kötüleştirebilir.

  7. Nane ve Naneli Ürünler: Nane, alt özofageal sfinkteri gevşeterek mide asidinin yukarı çıkmasına ve reflü semptomlarına yol açabilir.

Bazı araştırmalarda yüksek tuz tüketimi ve işlenmiş gıdalar gibi diyet unsurlarının, mide mukozasında hasara yol açarak intestinal metaplazi riskini artırdığı bulunmuştur. Ayrıca yüksek miktarda alkol tüketimi, yağlı ve kızartılmış yiyecekler, ve asitli içecekler gibi gıdaların da mideyi tahriş edebileceği ve bu tür mide problemlerini daha da kötüleştirebileceği gösterilmiştir. Özellikle tuzlu yiyeceklerin ve H. pylori enfeksiyonunun birlikte etkili olduğu, diyetin genel mide sağlığı üzerinde büyük etkisi olduğunu göstermektedir​.

Diyetimize dikkat etmek midemiz rahatsız olsa da olmasa da yapmamız gereken bir şey değil mi zaten :)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Başlarken

Doktorum çocukluğumdan beri grip olduğumda, boğazım ağrıdığında, sesim kısıldığında gittiğim bir operatör doktordu. Fakat son 2 aydır sesim kısıldığı için 3 defa aynı doktora gitmiş olmama ve 1 defa farklı bir doktora kontrole gitmiş olmama rağmen, ses kısıklığım geçmemişti. Hayatında ilaç kullanmayı istemeyen bir insan olarak, bu süreçte kullandığım tonla ilaçtan rahatsızlık duyuyordum... Sudofen, Rennie tablet, vb... Doktor değiştirmeye karar verdim. Neredeyse 15 senedir sürekli Türkiye Hastanesi'ne gittiğim için, aynı hastanenin KBB servisindeki doktorlara baktım. Prof. İsmet Ercan Canbay isminde bir doktor olduğunu gördüm. Kendisini tanımıyordum fakat Prof. olduğu için ona muayene olmaya karar verdim. İyi ki de bu kararı vermişim. Şimdiye kadar belki 5-10 senedir defalarca gittiğim KBB doktorları bu gastrit işinin ciddiyetini bana anlatmamışlar, çeşitli ağrı kesiciler, boğaz spreyleri, rennie, talcid gibi mide asidi düzenleyici ilaçlar ile gastrit semptomlarını baskılaya...

İkinci endoskopi, biyopsi ve sonuçlar hakkında

İkinci endoskopi, ilkinden yaklaşık 8 ay sonra oldu. Endoskopiden bir gün önce en az 12 saat boyunca hiçbirşey yememem gerekiyordu. Yemedim de. Fakat endoskopi esnasında midemde yemek artıkları vardı. 20 saat kadar önce öğlen yemeğinde et yemiştim, sindirilmemiş. Neyse siz eğer endoskopiye gidecekseniz bir gün önce sebze gibi hafif yiyecekler yiyin. İkinci endoskopide doktorum midenin çeşitli bölgelerinden 5-6 noktadan biyopsi örneği aldı bir de çölyak şüphesiyle ince bağırsaktan biyopsi aldı. 1 hafta sonra pataloji sonuçlarım geldi. Doktor intestinal metaplazi bulamadığını, intestinal metaplazinin iyileşebileceğini söyledi. Bulamamasına çok da şaşırmadım çünkü bu midenin tüm yüzeyini kapsayan birşey olmayabiliyor. Düşünün vücudunuzda bir sivilce veya avuç içi kadar bir yara şeklinde de olabilir. Beni şaşırtan şey intestinal metaplazinin iyileşebilir olup olmadığı konusundaki doktorlar arasında bulunan görüş ayrılığı... Neticede 8 ay sonra yaptırdığım endoskopi ve biyopside int...

İLAÇ PROGRAMI

NOT: KESİNLİKLE BİR GASTROENTERELOGA GÖZÜKMEDEN KENDİNİZİ TEDAVİ ETMEYE ÇALIŞMAYIN. BENİM GİTTİĞİM GASTROENTEROLOG AŞAĞIDAKİ PROGRAMI ÖNERDİ FAKAT SİZİNKİ FARKLI BİR PROGRAM TAKİP EDEBİLİR. BURADA YAZANLAR ÖNERİ DEĞİL , BENİM BAŞIMDAN GEÇEN BU SÜRECİN PAYLAŞILMASINDAN İBARETTİR. İlaçlar arasındaki sürelere dikkat ederek bir program yaptığımda aşağıdaki gibi bir tablo çıkıyor karşıma. 6 Ay sonra kontrol. SÜRE İLAÇ SAAT KAHVALTI SAAT 6 AY ANTEPSIN 4.00 5.45 6 AY NEXIUM 5.30 ÖĞLEN 6 AY GAVISCON 6.00 12.30 2 AY MOTILIUM 7.00 AKŞAM ANTEPSIN 10.00 19.00 GAVISCON 12.45 MOTILIUM 14.00 ANTEPSIN 16.00 ...